تبلیغات
Code center
صفحه نخست پروفایل طراح کد تماس با ما پشتیبانی آنلاین
علمى
یونیسف

وبسایت علمی حامی یونیسف

UNICEF Logo

unicef_logo_farsi

آخرین مطالب

» معرفة و نکرة ( شنبه 9 اردیبهشت 1396 )
» تاثیر شیر در بدنسازی ( چهارشنبه 6 اردیبهشت 1396 )
» طرز تهیه و ساخت مکمل خانگی ( چهارشنبه 6 اردیبهشت 1396 )
» رئیس علی دلواری ( سه شنبه 8 تیر 1395 )
» دیدن عدد پی با 4 میلیون رقم اعشار آن در یک تصویر! ( پنجشنبه 24 دی 1394 )
» روز چطور 24 ساعت شد ؟ ( پنجشنبه 24 دی 1394 )
» فرم پیش خرید بسته آموزش دبیره ها و آموزه های پارسی باستان ( چهارشنبه 28 مرداد 1394 )
» حمایت وبسایت علمی از یونیسف ( سه شنبه 27 مرداد 1394 )
» unicef یونیسف ( دوشنبه 12 مرداد 1394 )
» دانلود نسخه هک شده بازی کلش آو کلنز ( شنبه 3 مرداد 1394 )
» جهش در ژن USP9Xو اختلال در کار سلول های طبیعی مغز ( چهارشنبه 31 تیر 1394 )
» داروهای خانگی برای خلط ( یکشنبه 31 خرداد 1394 )
» آیا ابن‌سینا را هم هپلی‌ هپو کردند؟ ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» نخستین CD تاریخ ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» لباس های محلی اقوام ایرانی ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» لباس زنان در ایران 2 ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» لباس زنان در ایران 1 ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» تاریخچه عکاسی و اختراع کداک ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» انتخاب رنگ ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» دایره رنگ ( شنبه 30 خرداد 1394 )
» آزمون تعیین سطح انگلیسی ( جمعه 29 خرداد 1394 )
» آداب و رسوم جشن سده ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» تاریخچه کامل نوروز ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» تولید ابریشم از پیش رنگ شده توسط کرم‌ها! ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» شبیه‌ساز تولد، متخصصان مامایی را در طول زایمان همراهی می‌کند ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» نانوذرات این بار به کمک بیماران قلبی می‌آین ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» دستگاه کوچکی که می‌تواند تنظیم‌کننده‌ی ضربان قلب را از طریق ضربان قلب شارژ کند ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» دنیای خارق‌العاده حشرات ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» آیا تکامل انسان سرانجام متوقف شده است؟ ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )
» شکوه، سقف و دیگر هیچ ( پنجشنبه 9 بهمن 1393 )

آمار بازدید

کل بازدید ها :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل مطالب :
آخرین بروز رسانی :

زیر شاخه های علمی


اخبار علمی


وقت فوتبال


تبلیغات متنی

HELLO.WELCOME TO MY WEB MY NAME IS MEHRDAD ZANGENEH I LOVE YOU!!!

.

علمی
درباره ما


علمی سایتی با مطالب علمی متنوع و جالب برای همه ی سنیس
ایجاد کننده علمی :مهرداد زنگنه

به سایت علمی خوش آمدید


:: علوم تجربی سال اول راهنمایی :: فصل 4 ::

دسته بندی مواد


تمام مواد موجود در طبیعت را به دو گروه بزرگ ماده مخلوط و ماده خالص طبقه بندی می كنند.
ادامه این دسته بندی را در نمودار زیر مشاهده كنید.


الف: ماده مخلوط

ماده ای است كه از در هم آمیختن دو یا چند ماده حاصل می شود به شرطی كه هر ماده ویژگی های خود را حفظ كند.
آب نمك، خاك باغچه ، سالاد، شربت خاك شیر، هوا ، شیشه، انواع آلیاژها و ... نمونه هایی از مخلوط هستند.




در محلول های جامد در مایع همیشه جزئ مایع  حلال و جزء دیگر حل شونده است
در محلول های مایع در مایع جزئی كه مقدارش بیشتر است حلال و جزء دیگر حل شونده است



سالاد، آجیل، شربت خاكشیر، آب گل آلود و ... همگی مخلوط ناهمگن هستند.




ب) ماده خالص:

ماده ای است كه تنها از یك جزء ساخته شده اند به عبارت دیگر ماده خالص ماده ای است كه تنها از یك نوع عنصر و یا یك نوع ماده مركب تشكیل شده است.
اكسیژن، گوگرد ، ئیدروژن و فسفر عنصر خالصند یعنی از مولكولهایی با اتمهای یكسان تشكیل شده اند و آب مقطر، كربن دی اكسید، الكل و نمك طعام مواد مركب خالصند.


عنصر یا ماده ساده:

ماده ای است كه از اتم های یكسان ساخته شده است.


فلز:

عناصری مانند آهن، مس، طلا، نقره، آلومینیوم و جیوه را فلز می گویند تقریبا همه این عناصر دارای ویژگی های زیر هستند.



نافلزها:

عناصری مانند كربن، گوگرد، فسفر، ید ، برم و ... را نافلز می گویند نافلزها دارای ویژگی های زیر هستند.


شبه فلز :

عناصری كه خواص آنها از بین فلز و نافلز قرار می گیرد شبه فلز نامیده می شوند. عناصری مانند: سیلسیوم، آرسنیك، آنتیموان، تلوریم، ژرمانیوم جزء شبه فلز ها محسوب می شوند.

تركیب:

ماده ای است كه ذرات سازنده آن از دو یا چند نوع اتم متفاوت تشكیل شده است.
مولكول یك ماه مركب ممكن است از دو ، سه و ... و یا تعداد بسیاری زیادی اتم تشیكل شده باشد.


ناخالصی:

 ماده خالص در طبیعت كمیاب است و به همراه هر ماده مقداری مواد دیگر وجود دارد به این مواد همراه ناخالصی گفته می شود.
در بیشتر مواقع سعی می شود درجه خلوص مواد را بالا ببرند اما گاهی ناخالصی های همراه مواد سبب بهبود ویژگی ها و افزایش استحكام مواد می شود: مثلا با افزودن ناخالصی به فلزات آلیاژ یا همجوشه ساخته می شود كه از نظر استحكام و دوام مطلوب تر است.
در جدول زیر با برخی از آلیاژها و كاربردآنها آشنا می شوید.

نوع آلیاژ

 فلزات تشكیل دهنده

برخی كاربردها
برنج مس+ روی چرخ دنده- ابزارهای علمی
برنز مس+ قلع  ابزار علمی
مفرغ قلع+ سرب+ مس+ آشیموان  لوازم آشپزخانه
آمالگان جیوه + مس  پركردن دندان
فولاد آهن+ كروم+ كربن  تیرآهن- ماشین- ابزار
نقره استرلنیگ نقره+ مس  قاشق و چنگال


انحلال پذیری :

اگر حل كردن شكر در آب را ادامه دهیم به جایی می رسیم كه دیگر شكر در آب حل نمی شود به چنین محلولی سیرشده می گوییم.


اگر حلال را گرم كنیم مقدار بیشتری از حل شونده را در خود حل خواهد كرد به این محلول فوق اشباع یا فراسیر شده می گویند بنابراین افزایش دما سبب افزایش انحلال پذیری می شود.
اگر چنین محلول هایی سرد شوند مقداری از ماده حل شده بصورت بلور از محلول جدا می شود یعنی قابلیت حل شدن با كاهش دما كم می شود.
بطور كلی انحلال پذیری یعنی بیشترین مقدار ماده ای كه در یك دمای معینی می توانند در 100 گرم آب حل شود.
انحلال پذیری گازها: گازها هم مانند جامدات و مایعات در آب حل می شوند، ماهیها از اكسیژن محلول در آب استفاده می كنند. كربن دی اكسیدكربن محلول در نوشابه از ایجاد تغییرات شیمیایی نامطلوب در نوشابه جلوگیری می كند.
البته بر خلاف آنچه در بالا گفته شد انحلال پذیری گازها با افزایش دما كاهش می یابند نمودار مقابل این مطلب را نشان می دهد.
همانطوركه از نمودار بر می آید هر چه آب گرمتر شود از مقدار اكسیژن محلول در آن كاسته می شود.


جداسازی اجزاء یك مخلوط:
در بیشتر مواقع لازم است كه اجزاء یك مخلوط را از هم جدا كنیم. برای تهیه آب شیرین نمك و سایر املاح را از آب جدا می كنند . فراورده های نفتی هم بصورت مخلوط با یكدیگر تحت عنوان نفت خام یافت می شوند.
زمانی می توان اجزاء یك مخلوط را از هم جدا كرد كه اجزاء حداقل در یك ویژگی با هم اختلاف داشته باشند.


الف) صاف كردن:

از این روش هنگامی استفاده می شود كه اجزاء مخلوط از نظر اندازه ذرات با هم تفاوت داشته باشند. الك كردن آرد، جداكردن شن و ماسه از یكدیگر، جداكردن تفاله از چای نمونه هایی از صاف كردن هستند.


ب) سرریز كردن:

هنگامی از این روش استفاده می شود كه یك جزء از جزء دیگر سبك تر باشد. اگر مخلوط آب روغن بی حركت بماند چون روغن از آب سبك تر است بر روی آب قرار می گرید و می توان با سر ریز كردن و یا با استفاده از وسیله مقابل كه قیف جدا كننده یا قیف دكانتور نامیده می شود آنها را از هم جدا كرد.


ج) تبلور:

از روش تبلور برای جدا كردن جزء جامد از مایع استفاده می شود . اگر مخلوط جامد در مایعی مانند آب نمك را سرد كنیم از آنجا كه انحلال پذیری با كاهش دما كم می شود مقداری از حل شونده بصورت بلور در ته ظرف ته نشین می شود


د) تقطیر ساده:

از تقطیر ساده برای جداكردن دو جزء مایع مخلوط كه نقطه جوش متفاوت دارند استفاده می شود مثل الكل از آب

ه) تقطیر جزء به جزء:

از این روش برای جدا كردن اجزاء مخلوط چند مایع كه نقطه جوش متفاوت دارند استفاده می شود اجزاء نفت خام را به همین روش از هم جدا می كنند. به این ترتیب كه نفت خام را تا 400 درجه سانتیگراد حرارت می دهند تا بسیاری از اجزاء آن بجوش آیند و بصورت بخار در آیند. نفت خام حرارت داده شده را به قسمت پایین دستگاهی به نام برج تقطیر می فرستند بخارات حاصل هنگام صعود از دستگاه به سینی های نصب شده برخورد كرده و بر اساس تفاوت نقطه جوش به مایع تبدیل و از هم جدا می شوند.

P7برج تقطیر


 

 

 

 

آزمون فصل 4

1- جملات زیر را با استفاده از كلمات موجود، كامل كنید.

الف) به موادی كه تنها از یك جزء تشكیل شده باشد می گویند.

ب) هر ماده ای كه به هنگام تشكیل محلول تغییر حالت دهد است.

ج) در مخلوط های اجزاء سازنده بطور یكنواخت در همه جا پخش شده اند

د) عناصری كه رسانای برق و گرما و چكش خوار باشند جزء محسوب می شوند.


2- جملات درست و غلط را مشخص سپس علت نادرستی جمله غلط را بنویسید.

صحیح     غلط  

الف) آب مقطر یك ماده خالص است. زیرا تنها از مولكول های آب تشكیل شده است.

         

ب)هرچه محلول سیر شده شكر در آب سریعتر سرد شود بلورهای درشت تری تشكیل می شود.

         

ج) ماهیها در آب سرد اكسیژن كمتری در اختیار دارند.

       


3-

الف) هر خاصه مربوط به كدام ماده است؟ انتخاب كنید.

1) چكش خوار و شكل پذیر است.

2) نارسانای برق و گرماست.

3) در 100 درجه می جوشد.


ب) برای جداسازی اجزاء هر مخلوط كدام راه مناسب تر است؟ انتخاب كنید.

1) مخلوط آب نمك

2) الكل در آب

3) آب گل آلود

3) نفت در آب


4- جدول زیر را كامل كنید.

نوع محلول

نمونه

حل شونده حلال

جامد در مایع

شكر در آب

مایع در مایع

گاز در مایع


5- گزینه درست را مشخص كنید.

1) در عمل تقطیر مواد را بر اساس اختلاف در كدام خاصه می توان از یكدیگر جدا كرد؟

الف) جرم حجمی

ب) فعالیت شیمیایی

ج) قابلیت انحلال

د) نقطه جوش


2) در كدام مورد كاهش دمای آب حلالیت را افزایش می دهد؟

الف) نمك در آب

ب) شكر

ج) اكسیژن در آب

د) الكل در آب


3) مخلوطی كه از چند مایع كه نقطه جوش نزدیك به هم دارند را به كدام روش از هم جدا می كنند؟

الف) سرریز كردن

ب) قیف جدا كننده

ج) تقطیر ساده

د) تقطیر جزء به جزء


4) كدامیك از مواد زیر اگر بین دو نقطه A و B قرار گیرند لامپ روشن می شود؟

الف) سرب

ب) ید

ج) نمك طعام

د) گوگرد


5) برای جداسازی اجزاء كدامیك از مخلوط های زیر می توان از كاغذ صافی استفاده كرد؟

الف) آب نمك

ب) گچ در آب

ج) آب و الكل

د) نفت خام

 

 

 

 

پاسخنامه آزمون فصل 4


1- جملات زیر را با استفاده از كلمات داخل پرانتز كامل كنید.
الف) خالص
ب) حل شونده
ج) همگن
د) فلز ها

2- جملات درست و غلط را مشخص سپس علت نادرستی جمله غلط را بنویسید.

الف) درست
ب) غلط  (هر چه سرعت سرد شدن كندتر صورت گیرد بلورها درشت ترند.)
ج)  غلط  (هر چه آب سردتر باشد گاز بیشتری در آن حل میشود.)

3-
الف) هر خاصه مربوط به كدام ماده است؟ انتخاب كنید.

1) مس

2) گوگرد

3) آب

ب) برای جداسازی اجزاء هر مخلوط كدام راه مناسب تر است. با خط به هم متصل كنید.

1) تبلور

2) تقطیر

3) صاف كردن

4) سرریز كردن

4- جدول زیر را كامل كنید.

نوع محلول

نمونه

حل شونده حلال

جامد در مایع

شكر در آب

شكر آب

مایع در مایع

الكل در آب الكل آب

گاز در مایع

كربن دی اكسید در نوشابه كربن دی اكسید نوشابه


5- گزینه درست را مشخص كنید.
1) در عمل تقطیر مواد را بر اساس اختلاف در كدام خاصه می توان از یكدیگر جدا كرد؟

گزینه د ، هر جزئی كه نقطه جوش كمتری دارد زودتر به جوش می آید و از مخلوط جدا می شود.


2) در كدام مورد كاهش دمای آب حلالیت را افزایش می دهد؟

گزینه ج ، انحلال پذیری گازها با كاهش دما افزایش می یابد.


3) مخلوطی كه از چند مایع كه نقطه جوش نزدیك به هم دارند را به كدام روش از هم جدا می كنند؟

گزینه د


4) كدامیك از مواد زیر اگر بین دو نقطه A و B قرار گیرند لامپ روشن می شود؟

گزینه الف ، سرب فلز است و فلزات رسانای برق هستند.


5) برای جداسازی اجزاء كدامیك از مخلوط های زیر می توان از كاغذ صافی استفاده كرد؟

گزینه ب ، در مخلوط گچ در آب ذرات گچ هزاران بار از مولكول های آب بزرگترند و از صافی نمی گذرند

 

تبلیغات

<
علمی
علمی
علمی